Hoezo Integratief?

Integratieve coaching en psychotherapie is gericht op het herstellen en verstevigen van de verbinding tussen hoofd, hart en handen. Integratie betekent immers éénwording.

Hoe kun jij merken of die eenheid er bij jou niet (voldoende) is?

Misschien:

  • ervaar jij in je leven dat je zo moeilijk ‘bij je gevoel’ kunt komen. Je merkt dat je iets mist…..
  • heb jij last van belemmerende gedachten en innerlijke conflicten: iets in jou wil stoppen met bepaald gedrag, maar toch doe je het steeds weer. Of juist andersom: je neemt je keer op keer voor om iets te gaan doen, maar je stelt het steeds maar uit.
  • ervaar je lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, stress, hoofdpijn.
  • sta jij zelf soms raar te kijken van je eigen gedag en snap je niet waarom je soms zó heftig, emotioneel of woedend reageert….

In integratieve coaching en psychotherapie kijken we samen naar de achterliggende patronen. Vaak hebben ervaringen in het verleden gemaakt dat we beschermingsmechanismen ontwikkelden die ons in het hier en nu juist kunnen belemmeren. Door de wortel van het probleem aan te pakken, ga je (weer) innerlijke keuzevrijheid ervaren. Een aanpak van ‘ont-moeten’ die leidt tot daadwerkelijke veranderingen in je leven!

Integratief slaat ook op het theoretisch denkkader van waaruit ik werk: een integratie van de (bewezen effectieve) elementen uit verschillende psychologische stromingen. Ik werk daarom ook niet met vaste modellen, maar maak een behandelplan op maat. Elementen die een rol spelen in mijn werkwijze, zijn: gespreksvoering, imaginatie-oefeningen, cognitieve gedragstherapie, beeldtaal met behulp van poppetjes, voice-dialogue. Leidraad in het proces zijn de doelen, die jij zelf –met mijn hulp- hebt opgesteld; door regelmatig te evalueren zorgen we dat we koers houden.

Tenslotte is er ook eenheid tussen geloof en psychologie. Als christen kijk ik naar mijn medemens als schepsel van God, van grote waarde en bedoeld om te leven in verbinding met zichzelf, de ander en God. Tegelijk gebruik ik theoretisch verantwoorde psychologische principes. Theologie en psychologie gaan daarin hand in hand. Dit is voor mijzelf van belang en kán ook tijdens mijn gesprekken met jou vorm krijgen. Maar misschien heb jij helemaal niets met (het christelijk) geloof of wil je dit helemaal niet in jouw proces betrekken- ook dat is prima. Ik sluit graag aan bij wie jij bent en wat voor jou belangrijk is!

Ont-Moet Nunspeet Therapie Coaching